Lehed

Kuidas teha biskviitpõhja

laupäev, 29. september 2012

Kuna hiljuti sain üle mõne aja jälle sünnipäevakooki teha, siis tekkis mõte teha biskviitpõhja küpsetamisest üks informatiivne ja illustreeritud postitus. Tihtipeale on nii, et vajalikku infot peab tikutulega taga otsima, nii et nüüd püüdsin siia kirja panna, kuidas mina biskviitpõhja teen. Tegemiseks on küll variante mitu (külmad ja kuumad menetlused), aga mina teen nii ja siiamaani on toiminud.
Homme varahommikul hakkame sõitma Tšehhi suunas, kus toimub selleaastane agility MM. Kui sealt pooleteise nädala pärast naaseme, siis on ehk jälle põhjust kooki teha :)

Maamunad

Ilusa kollase biskviitpõhja saladuseks on loomulikult korralikud munad. Tihtipeale ei tule need mitte supermarketi letist, vaid otse maalt. Need munad on väga erinevad - nii värvi kui ka kuju ja suuruse poolest. Üks, mis neid ühendab, on ilusad tumekollased rebud, millest saab ka loomulikult erkkollase biskviitpõhja.

Maamunad

Biskviitpõhja küpsetamiseks on vaja mune, suhkrut, jahu, tärklist ja küpsetuspulbrit. Küpsetuspulber pole iseenest kohustuslik, aga kindlama tulemuse nimel tasub siiski kasutada. Mune, suhkrut ja jahu/tärklise (tärklist kuni 1/3 ulatuses) segu on vaja samas mahus:

Biskviidi tegemine

Vormi suurusele vastava vajaminevate munade koguse arvestamiseks on siin üks kasulik tabelike. Kahjuks ei leia enam seda kohta, kust ma selle endale pihta panin, aga siiamaani on saadud info end õigustanud ja kõik on hästi välja tulnud.

Ümmargune vorm (cm) 15-18 20-22 24 26 28 30
Kandiline vorm (cm) 12-15 18-20 22 25 28 30
Mune (tk) 2 3 4 5-6 7-8 9

Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine

Löö munad suurde kaussi. Lisa suhkur ja vahusta miksriga suurel kiirusel 7-10 minutit, kuni saad heleda ja tiheda vahu (antud protsessi peaks ilmekalt illustreerima ülevalasuv pildiseeria). Munavahu maht peaks suurenema umbes 2-3 korda.

Biskviitpõhja tegemine

Sega kuivained omavahel läbi ja sõelu munavahule. Sega tainas õrnalt segamini (soovitavalt põhjast ülespoole tõstes).

Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine

Kalla tainas ettevalmistatud vormi. Mina vooderdan küpsetuspaberiga nii vormi põhja kui ka servad. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kook on pealt kuldkollane ja sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Mingil juhul ei tohiks küpsetamise alguses ahjuust avada. 

Biskviitpõhja tegemine

Valmis küpsetisel lase esialgu avatud uksega ahjus 10-15 minutit jahtuda. Siis võta välja, vabasta vormist ja jäta restile täielikult jahtuma.

Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine

Mis koogist edasi saab, sellest juba mõni teine kord :)

5 kommentaari:

  1. Kas Sul oli ahjus ka veenõu? Miskit nagu paistaks või on mul lihtsalt hea kujutlusvõime :)

    VastaKustuta
  2. Nende piltide tegemise ajal oli küll ahjus veenõu, see pole lihtsalt Su kujutlusvõime vili :) Pean aga tunnistama, et ma ei tea, kas ja mis põhjusel see biskviitpõhja küpsetamisel oluline on, seda oskab ehk öelda keegi, kes seda asja koolis õppinud on :) Ise olen teinud mõlemat moodi, mingit suuremat vahet pole täheldanud.
    Minu loogika on olnud, et veenõu ja seeläbi niiskem keskkond aitab temperatuuril ühtlasemalt jaguneda (mul on gaasiahi, mis kütab ainult alt), niiskem keskkond hoiab ära ka pragunemist (nt juustukookide küpsetamisel).

    VastaKustuta
  3. Kas on võimalik sellele taignale lisada ka kakaod, et tuleks välja kerge kakao maitsega tume põhi?

    VastaKustuta
  4. Küll on kohevaks kerkinud. Minu oma ääreni ei kerkinud.Nuuks :( aga pole ka seda aastaid teinud.

    VastaKustuta
  5. Muidu håsti koostatud see jutt,kuid våga puudulik on retsepti lahtiseletus. S.t, et milleks kasutada niipalju nøusid . Omale meeldib kohe munad miksri kaussi lyya lahti ja siis on raske aru saada, palju selle kohta låheb suhkrut ja jahu vaja,kui pole kirjas nagu 4 muna,100gr. Suhkrut jne.

    VastaKustuta